Σελίδες

Οι κομπίνες με τα βενζινάδικα

Γράφει ο Άγγελος Μόσχοβας | @mosxovas

by Tolis

by Tolis
Σταμάτησα προχθές να βάλω βενζίνη και να πλύνω τη μοτοσυκλέτα μου, σε ένα πρατήριο στο Παγκράτι.
Παρότι «ακριβός» στην τιμή του (1,699 το λίτρο της αμόλυβδης), όποτε περνάω από εκεί, τον προτιμώ, γιατί το προσωπικό και ο ιδιοκτήτης είναι ιδιαίτερα φιλικοί.
Δεν ήμουν και από τους τύπους που θα ψάξουν όλη την Αθήνα για φθηνή βενζίνη, αλλά τώρα που οι καιροί ζόρισαν, δεν κρύβω ότι κοιτάω πρώτα την τιμή στην ταμπέλα κάθε πρατηρίου και συχνά επιλέγω τον «φθηνότερο».
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Χμ, για να δούμε.
Όσο περίμενα να πλυθεί η μηχανή, πιάσαμε ψιλοκουβεντούλα με τον ιδιοκτήτη. Για την κατάσταση, πως τα φέρνει βόλτα ο κόσμος. Φυσικά πήγε το θέμα μας και στην τιμή των πρατηριούχων.
«Έλα εδώ» μου λέει, «μόλις παρέλαβα, δες τα τιμολόγια, με τις εκπτώσεις με όλα. Πάρε και κομπιουτεράκι και κάνε τους υπολογισμούς σου και μετά τα λέμε». Θα δεις ότι εγώ παίρνω – με εκπτώσεις, με ΦΠΑ 23% και τα σχετικά -, τελική τιμή 1,485 και πουλάω 1,699».
«Δε χρειάζεται» του λέω. «Όχι, θέλω να τα δεις, γιατί εσείς οι δημοσιογράφοι δεν μιλάτε γι’ αυτά» επιμένει.
Απροετοίμαστος δεν ήμουν, γιατί είχα διαβάσει ότι 1 στα 5 πρατήρια πωλούν νοθευμένη βενζίνη. Αλλά και πάλι….
Παίρνω λοιπόν κι εγώ – για να υπερασπισθώ την επαγγελματική μου τιμή πρωτίστως – τα χαρτιά και κοιτάζω.
Βλέπω, κάνω υπολογισμούς, βγαίνουν όσα λέει.
«Πως εξηγείς λοιπόν εσύ ότι κάποιοι κομπιναδόροι πρατηριούχοι – που δυστυχώς δυσφημούν εμάς τους υπόλοιπους – πουλάνε ΚΑΤΩ από την τιμή που πουλάει το διυλιστήριο στις εταιρείες;».
«Εσύ τι λες;» ρωτάω.
«Μα είναι απλό, βάζουν νοθευμένο καύσιμο, πχ μεθανόλη».
«Για πες, για πες…».
«Η μεθανόλη, είναι παράγωγο βενζίνης, διογκώνει την ποσότητα, Εσύ νομίζεις ότι βάζοντας πχ 60-70 ευρώ φουλάρεις, αλλά στην πραγματικότητα σε κλέβουν. Πρέπει να κοιτάζεις τα λίτρα. Και επίσης τα χιλιόμετρα που σε βγάζει ένα ρεζερβουάρ. Αν π.χ συνήθως κάνεις με ένα γεμάτο ρεζερβουάρ κανονικής βενζίνης 500 χιλιόμετρα, με ένα ρεζερβουάρ που θα έχει μέσα μεθανόλη θα κάνεις 350-400».
Τινάζομαι πάνω: «Τώρα που το λές, μια φορά πηγαίνοντας Θεσσαλονίκη (500 χλμ),φουλαρισμένος,  έμεινα έξω από την… Λάρισα (350 χλμ)» του διηγούμαι.
«Έβαλες 100% κάλπικη βενζίνη…» με κατακεραυνώνει.
Με κοιτάζει συγκαταβατικά και συνεχίζει: «Αν βάλεις μεθανόλη δεν φαίνεται αμέσως στο αυτοκίνητο. Για να πάθεις ζημιά πρέπει να κάνεις αρκετά χιλιόμετρα. Οπότε ο καταναλωτής θα κοιτάξει την τσέπη του πρώτα, θα βάλει στο φθηνότερο».
«Και γιατί δεν βάζετε στις ταμπέλες σας εκτός από την τιμή πώλησης και την τιμή αγοράς της βενζίνης; Ας βγει και το καθαρό ποσοστό κέρδους σας. Έτσι θα αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής ποιός είναι ο απατεώνας» του πετάω.
«Μα δεν είναι κρυφές οι τιμές! Όποιος θέλει μπαίνει στις ιστοσελίδες των εταιρειών που αναγράφουν πόσο πουλάνε. Και όλες πουλάνε στην ίδια τιμή» μου απαντά.

Προς επίρρωσιν, μόλις πήγα στο γραφείο μπήκα στο site της Γενικής Γραμματείας εμπορίου όπου δείχνει τις τιμές διυλιστηρίου. Επέλεξα την ίδια ημέρα, 21/5 και μου έβγαλε τα εξής ενδιαφέροντα:
Η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων είναι 1,286,760 ανά λίτρο.
Αν προσθέσεις και το 23% του ΦΠΑ η τελική τιμή που πουλάει το διυλιστήριο στις εταιρείες (προσοχή: Στις εταιρείες, όχι στους πρατηριούχους) είναι 1.582,7 ευρώ.
Προσθέσθε τώρα και το κέρδος της κάθε εταιρείας (EKO, BP, Avin, Shell, Aegean, Silk Oil κλπ κλπ).
Είναι προφανές, ως εκ τούτου, ότι ΚΑΝΕΙΣ πρατηριούχος ΔΕΝ μπορεί να πουλάει κάτω από αυτή την τιμή.
Κι όμως… θα έχετε διαπιστώσει «φθηνά» πρατήρια που πωλούν φθηνότερα.
Δηλαδή αυτοί δεν κερδίζουν;
Διατηρούν ανοικτό το βενζινάδικο, επιτελώντας κοινωνικό χρέος;
Δε Νομίζω Τάκη.
Άρα, κάτι άλλο κάνουν.
Άρα, μας πιάνουν Κώτσους, φίλε καταναλωτή.